top of page
Search

המדריך המלא לעיצוב ותכנון מטבח

המטבח הוא החלל המרכזי והחשוב ביותר בבית, הלב הפועם.

בתהליכי עיצוב תכנון המטבח הוא אחד האתגרים הגדולים וחלק משמעותי מהתקציב.

הוא צריך להיות סופר פונקציונאלי, נוח, שיקי ומעוצב והכי חשוב לשרת אותו לשנים קדימה.


אז איך צולחים את האתגר הזה?

איך מתחילים לתכנן? איך בוחרים חומרים? ומה בכלל התהליך? האם עושים שיפוץ ואז סוגרים מטבח? או אולי ההפך?

הכנתי לכם בשיתוף עם מטבחי יגל מדריך ממוקד שיעשה לכם סדר בבלגן על התהליך, על חומרי הגלם ואפילו הכנו קינוח - המלצות ל10 תוספות למטבח שאולי לא חשבתם עליהן בעצמכם.

תכנון ועיצוב: ליאת זליג ביצוע: מטבחי יגל צילום: יונתן תמיר





חלק א - התהליך ולוחות הזמנים


ביקרתם במספר חברות מטבחים ו/או נגרים התרשמתם והחלטתם עם מי מהם תרצו להתקדם – מזל טוב! אפשר לצאת לדרך.

שלב ראשון - פגישת תכנון והזמנה.

בפגישה זו המעצב יתכנן יחד אתכם את המטבח על פי הצרכים שלכם ויתמקד במיקום וכמות התשתיות הנדרשת (גז, מים, חשמל), כמות המגירות, משטח העבודה והאחסון הנדרש.

לפגישה זו מומלץ להגיע עם "רשימת מכולת" שהכנתם מבעוד מועד.

לרשימה הכניסו את כל המוצרים המאוחסנים במטבח הנוכחי שלכם - כלים ,מזון, מוצרי חשמל, חומרי ניקוי.

כדאי גם להכניס לרשימה סעיף של דברים שחסרים או מפריעים לכם היום במטבח הנוכחי וחשוב לכם לשנות אותם בהזדמנות זו.

בעזרת הרשימה הנ"ל תוכלו לתכנן את המטבח החדש בהתאמה לצרכים ולכמות המוצרים והמצרכים שלכם.

בסיום הפגישה כבר תראו את התכנון המבני של המטבח ואפשר להתקדם לשלב הבא.


שלב שני – מדידה בשטח.

לאחר שבפגישת הזמנה סגרנו את תוכנית המטבח, חברת המטבחים שולחת מודד מקצועי מטעמה.

למדידה 3 מטרות

· לוודא שהתכנון מתאים למידות בשטח.

· לוודא שנקודות האספקה (חשמל, מים ,גז) במיקומים תואמים לתוכנית המטבח ובמידה ולא לבדוק אילו שינויים והתאמות נדרשים.

· לבדוק דרכי גישה והכנסת המטבח לדירה .


שלב שלישי - פגישת הכנה לקראת הורדה לביצוע ובחירת חומרי גמר

בפגישה זו מדייקים את התוכנית שנעשתה בפגישה הראשונה בהתאם למדידה שנעשתה בשטח. לעיתים נדרש שינוי משמעותי ולעיתים שינויים מינוריים ואף לא בכלל.

בנוסף, בפגישה זו סוגרים את כל הפן העיצובי של המטבח - בחירת חומרים (מיד נרחיב על האפשרויות העיקריות) , התאמת גוונים, דגמים ומוצרים נלווים (שיש, ברז, כיור, חיפוי קיר ומוצרי חשמל).

בפגישה זו תידרשו לקבל החלטות חשובות בנושאים הבאים

1. צבע ודגם חיצוני לחזיתות המטבח.

2. צבע גמר לפנים ארונות .

3. בחירת פרזול פנים וחוץ (ידיות)

4. בחירת גוון סוקל (הבמה שהמטבח יושב עליו)


מספר נקודות חשובות עליהן מומלץ להתעכב ולדון בפגישה זו על מנת להימנע מטעויות בהמשך :

1. האם יוחלף הריצוף באזור המטבח? במידה וכן האם הריצוף יודבק על ריצוף קיים או יוחלף?

2. האם יהיה פרקט באזור המטבח? במידה וכן האם יותקן לפני או אחרי התקנת הארונות? לכל אפשרות יתרונות וחסרונות.

3. במידה ולא מחליפים ריצוף , חשוב לוודא שמתחת לארונות המטבח הישן קיים ריצוף. לעיתים קבלנים מדביקים ריצוף עד הארונות וברגע שמפנים את המטבח הישן עלולים לגלות קרחות של ריצוף אותם נהיה חייבים להשלים.

4. במידה ובחרנו שארונות המטבח יהיו עד גובה תקרה , יש לוודא את מיקומי גופי התאורה על מנת שבעת פתיחת הדלתות הן לא יתנגשו עם גופי התאורה.

5. במידה וארונות המטבח לא מתוכננים להיות עד גובה תקרה, האם מתוכננת הנמכת גבס? במידה וכן האם היא תבוצע לפני או אחרי התקנת המטבח? ההמלצה הרווחת היא לעשות את הנמכת הגבס אחרי התקנת המטבח.

6. במידה וישנם מנועי מיזוג אוויר מעל ארונות המטבח , חשוב לבדוק האם יש צורך בפתחי גישה מהארונות.

תכנון ועיצוב: ליאת זליג ביצוע: מטבחי יגל צילום: דנה סטמפלר עשהאל



שלב רביעי - התקנה

מרגע ההורדה לביצוע עד התקנת המטבח זמני אספקה המקובלים הם כשלושה חודשים אך זה משתנה מחברה לחברה ותלוי בהסכם שחתמתם מול החברה/נגר שלכם. יש לוודא שזמני האספקה תואמים את הצרכים ולוחות הזמנים שלכם.

לאחר שאישרתם להוריד את המטבח לביצוע, נצלו את הזמן לשיפוץ והכנת השטח לקראת המטבח החדש.

שלב חמישי - מדידה והתקנת שיש וכיור (משטחי עבודה).

לאחר התקנת ארונות המטבח עליכם לתאם עם איש השיש למדוד את משטחי העבודה ורק אז הוא יוכל להתחיל בתהליך ייצור ועיבוד משטח העבודה .

זמן אספקה של משטח עבודה הינו לרוב 4-14 ימי עסקים תלוי בדגם וחברת השיש. לרוב זמן התקנה של קוורץ (קיסר) הוא עד שבוע, וזמן התקנה של פורצלן או גרניט הוא עד 14 ימי עסקים.

הכיור מותקן ע"י מתקין השיש.

חשוב לדעת שבזמן ההמתנה להתקנת השיש ,לא ניתן להתקדם עם התקנת המטבח ומוצרי החשמל (מדיח, כיריים).

שלב שישי - חיפוי קיר

לאחר התקנת השיש ניתן להתקדם להתקנת חיפוי הקיר הנבחר (במידה והחיפוי הוא לא השייש עצמו ואז זה נעשה כבר בשלב הקודם). את חיפוי הקיר יש להתקין לפני הרכבת הברז כדי שהברז לא יפריע או ייפגע בהתקנה.

שלב שביעי - התקנת ברז, כיריים ומדיח

לאחר שמשטח העבודה וחיפוי הקיר הותקנו ניתן להתקדם להתקנת הברז, הכיריים והמדיח (את המדיח ניתן להתקין רק לאחר שיש מים פועלים במטבח ולכן ממתינים לשלב זה) .

שלב שמיני (ואחרון) - פינישים

בשלב זה הנגר חוזר להתקנת דלת מדיח (במידה והוא אינטגרלי), לפילוס ויישור החזיתות, להתקנת פנלים סופיים ותיקונים במידת הצורך.

בסיום שמונה השלבים לכם נותר להנות מהמטבח החדש והמהמם שלכם.

תכנון ועיצוב: ליאת זליג ביצוע: מטבחי יגל צילום: יונתן תמיר



חלק ב - חומרים


עולם חומרי הגלם הוא עולם בלתי נגמר , היצע אינסופי של סוגים ואפשרויות כאשר לכל אפשרות יתרונות וחסרונות – האחת יקרה, השנייה פחות עמידה, השלישית לא תואמת את הסגנון שלכם.

חשוב לבחור את חומרי הגמר למטבח בהתאמה לצרכים ולסגנון העיצובי שלכם. מומלץ ללמוד את החומר אותו בחרתם ולהבין לעומק מה היתרונות/החסרונות שלו ואיך ניתן לתחזק ולשמור עליו לאורך זמן. חשוב מאוד שחלקי המטבח יעמדו בשחיקה היומיומית.


קיימים שלושה חומרי גמר עיקריים איתם מייצרים את רוב המטבחים בארץ.


פורמייקה- הדבקת HPL על לביד MDF .

מתאים לסגנון מטבח נקי/מודרני. בעזרת הפורמייקה מייצרים דלת חלקה עם מסגרת קנט .PVC עם דלת מסוג זה ניתן לשלב ידית חיצוניות או אינטגראלית.

בנוסף לפורמייקה מסוג HPLהנפוצה ביותר, ישנם מספר סוגים נוספים - פורמייקה "נאנו" ופורמייקה תלת מימד (מגיעה עם טקסטורה של עץ או אבן).

חשוב שתכירו את ההבדל בין הפורמייקה לחומר שנקרא PL(מלמין) הוא דומה לפורמייקה אך הוא דק יותר משמעותית, פחות עמיד ולכן מחירו זול בהרבה .

היתרון העיקרי של הפורמייקה הוא שביחס ליתר המוצרים הוא עמיד לחומרי ניקיון (לא לכימיקלים קשים),שריטות ומכות.

בעולם הפורמייקה יש הרבה סוגים ואיכויות שמאוד משפיעים על עלות המטבח, ולכן חשוב לחקור לעומק את הבחירה שלכם.


פולימר -הדבקת PVC על לביד MDF .מתאים לסגנון מטבח כפרי .

ביחס לחלופה (צביעה בתנור שמייצרת את אותו מראה) הפולימר עמיד יותר למכות ושריטות , אך רגיש יותר לחום גבוה ורטיבות .

לפולימר יש עשרות דוגמאות וגוונים.

חשוב לדעת ולקחת בחשבון שמספר שנות האחריות על מטבח פולימרי מוגבל (בדרך כלל עד 5 שנים) ולכן במידה וחלפו שנות האחריות ותירצו להחליף חזית יכול להיות שהדגם שבחרתם כבר לא יהיה קיים במגוון.


צביעה בתנור –MDF (קיים כמה רמות איכות ועמידות) חרוט בעיצוב מודרני או כפרי לבחירת הלקוח. ניתן לעצב בהתאמה אישית ולצבוע בכל גוון ממניפת הצבעים.

אפשרויות העיצוב והסגנון בגימור צבע הן אינסופיות עם מעט מאוד מגבלות.

החיסרון ביחס לחלופות הוא שצבע בתנור רגיש לחומרי ניקיון ,מכות ושריטות, אך הוא המוצר היחיד שלא תלוי במלאי/מגוון ותמיד ניתן לתקן.

תכנון ועיצוב: ליאת זליג ביצוע: מטבחי יגל צילום: יונתן תמיר


חלק ג – 10 מוצרים והמלצות שישדרגו כל מטבח


1. כיור הכולל שוליים להנחת מתקנים , כמו : קרש חיתוך, הנחת סיר חם, מתקן לייבוש כלים ועוד.

2. ברז מים למים חמים, קרים ואפילו סודה – חוסך מקום על השייש (במקום בר מים), המים נחשבים לאיכותיים ובריאים יותר.

3. טוחן אשפה – ניתן לטחון את כל האשפה ה"רטובה" והימנע מריחות לא נעימים בבית.

4. תאורת לד מתחת לארון עליון – כאשר יש ארון עליון מעל משטח העבודה לעיתים המשטח לא יהיה מואר מספיק ויהיה פחות נוח לעבודה, תאורת לד תפטור את הבעיה.

5. גריל אוורור לארון תפו"א וירקות – מונע ריחות לא נעימים ומאריך את חיי הירקות.

6. אף מים תחתון במשטח שיש - בחלק מסוגי השיש ניתן לבצע חריץ בחלקו התחתון של השיש (בקצה החיצוני) מטרת החרוץ היא שהמים הנוזלים מהשיש ירדו לכיוון הרצפה ולא לתוך הארון.

7. גריל אוורור לכיריים אינדוקציה. מומלץ לבצע בסוקל (הבמה של המטבח ) על מנת לשמור על תכולת הארון ועל אורך חיי הכיריים.

8. מתקן/מגירה נשלפת למיקסר – מקל על השימוש וחוסך מקום על השייש.

9. מדיח - מדיח שנפתח בסיום הפעולה באופן אוטומטי וכך כל האדים יוצאים. רוב הכלים כולל כלי הפלסטיק מתייבשים כמו שצריך .

10. שטיחי PVC נשלפים במגירות המטבח- לשמירה על ניקיון ועל אורך חיי הנגרות.

תכנון ועיצוב: ליאת זליג ביצוע: מטבחי יגל צילום:יונתן תמיר


Recent Posts

See All

תאורה מדליקה

כאשר אנחנו מעצבים חללי פנים, פעמים רבות אנחנו נוטים להשקיע בריהוט, בבחירת צבעי הקירות או בבדים. אבל יש פריט אחד שלעתים נשכח, אף על פי שיש...

Comments


© 2020 by Liat Zelig Design   Site by LYP AGENCY

bottom of page